Aikuiset

Aikuisten luistelutoiminta

Taitoluistelu on monipuolinen laji niin lapselle kuin aikuiselle, sillä se kehittää tasapainoa, koordinaatiota, liikkuvuutta, lihaskuntoa ja kestävyyttä. Luistelu tarjoaa haasteita, mutta myös onnistumisen elämyksiä!

Aikuisluistelu on 2000-luvulla ollut yksi voimakkaimmin kasvavia taitoluistelun harrastusmuotoja. Se vetää puoleensa niin entisiä aktiiveja, luistelevien lasten vanhempia kuin täysin uusia tulokkaita kuntoilemaan ja viihtymään. Aikuisluistelijoissa on tänä päivänä myös tavoitteellisesti harjoittelevia kilpaluistelijoita, jopa kansainvälisillä kentillä. Aikuisluistelijat ovat myös aktiivisia seuratoimijoita, jotka osallistuvat oman seuran kilpailu- ja näytösjärjestelyihin sekä muihin talkootöihin.

Yli 30:ssa suomalaisessa taitoluisteluseurassa on tarjolla koko kauden harjoittelevia aikuisluistelijoiden ryhmiä ja/tai kurssitoimintaa taitoluistelun perusasioista ja tekniikasta sekä omasta terveydestään kiinnostuneille aikuisille. Taitoluisteluseurojen tarjottimella on aikuisluistelijoille niin muodostelmaluistelua, kuntoluistelua, jäätanssia kuin erilaisia tekniikka- ja taitoryhmiä. Kuntoluistelu on saavuttanut erityisen suuren suosion aikuisluistelijoiden keskuudessa.

Aikuisluistelijoiden kilpailut

Kilpailutoiminta on harrastajamäärien kasvun myötä aikuisluistelussa lisääntynyt ja kilpailuja järjestetään säännöllisesti. Erityisesti kilpailevien aikuisten muodostelmaluistelujoukkueiden määrä on kasvanut ja levittäytynyt eri puolille Suomea.

Aikuisluistelijoiden ohjaajille suunnatut koulutukset

Aikuisliikunnan koulutuksiin voivat osallistua niin ryhmien ohjaajat, kuin henkilöt, jotka hakevat ideoita omaan liikkumiseen.

Lasten ja aikuisten ohjaamisessa on eroa, joten hyväkään lasten liikuttaja ei välttämättä vastaa aikuisluistelijoiden odotuksia ja tarpeita. Tästä syystä STLL suosittelee, että seurat panostavat ohjaajien osaamis- ja koulutustasoon myös aikuisluistelussa.

Liikunnan aluejärjestöt järjestävät monipuolista ja asiantuntevaa koulutusta aikuisliikunnan yleisistä periaatteista ja erityispiirteistä. I-tason koulutuskokonaisuus muodostaa ns. Liikuttajatutkinnon. Liikuttajatutkintoon sisältyvät:
– Aikuisliikunnan (tai Liikkujan) starttikurssi
– Ohjaamisen perusteet
– Liikunnan terveystieto
– Ravitsemuksen perusteet.

Tutkinnon täydentää erilaiset lajiosiot, mm. opiskelijan itsenäinen harjoittelujakso.

Lisätietoja aikuisliikuntaan suuntautuneista ohjaajakoulutuksista liikunnan aluejärjestöiltä.