Uutiset

Susanna Pöykiölle, Laura Lepistölle, Jenni Vähämaalle ja Kiira Korvelle myönnettiin valmennus- ja harjoitteluapurahaa

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on myöntänyt 79 urheilijalle yhteensä 942 000 euroa urheilija-apurahoina. Heistä 61 edustaa olympialajeja, neljä ei-olympialajeja ja 14 vammaisurheilua. Apurahan tavoitteena on taata urheilijalle taloudellinen perusturva ammattimaista harjoittelua ja valmentautumista varten. Verovapaa urheilija-apuraha on 15 000 tai 6 000 euroa. Apurahat myönnetään veikkausvoittovaroista. Apurahat jakoi valtiosihteeri Stefan Johansson keskiviikkona Helsingissä.

– Urheilu-ura monista muista ammateista poiketen kestää vain lyhyen hetken. Koulutuksen hankkiminen on nuorille urheilijoille avainasia tulevaisuuteen valmistauduttaessa. Tämä viesti on tavoittanut nuoret urheilijat hyvin, sanoi valtiosihteeri Johansson apurahojen jakotilaisuudessa.

– Tämän päivän suomalaisurheilijat ovat loistavia, kielitaitoisia ja sanavalmiita suomalaisen kulttuurin ja osaamisen vienninedistäjiä. Olemme kohdentaneet valtion talousarviossa olevalta huippu-urheilun kehittämismomentilta urheilijoiden apurahoihin ja valmentajien tukeen yhteensä 1 013 000 euroa. Tämä on yli 15 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, Johansson jatkaa.

Apurahan saamisen kriteereinä ovat aiemmat näytöt arvokisoissa sekä menestymisarvio tulevissa kisoissa. Lisäksi on painotettu urheilijan sitoutumista pitkäjänteiseen ja määrätietoiseen valmentautumiseen, lajin kansallista merkittävyyttä sekä sukupuolten välisen tasa-arvon edistämistä huippu-urheilussa. Apurahan tarvetta harkittaessa on otettu huomioon urheilijan käytettävissä olevat tulot sekä verotustiedot kolmelta aiemmalta vuodelta sekä kilpailukauden palkintotulot.

Suuri 15 000 euron apuraha on tarkoitettu kansainvälisellä huipulla oleville yksilöurheilijoille, joilta odotetaan mitalisijaa tulevissa olympiakisoissa ja paralympiakisoissa. Ei-olympialajien osalta mitalimenestystä odotetaan lajin MM-kisoissa tai vastaavissa. Pienet apurahat on tarkoitettu sellaisille lahjakkaille yksilölajien nuorille urheilijoille, jotka ovat jo kohtuullisesti menestyneet aikuisten kansainvälisissä arvokilpailuissa tai tasoltaan vastaavissa muissa kilpailuissa ja jotka arvioidaan lähitulevaisuuden mitaliehdokkaiksi.

Valmentajatukea myönnettiin yhteensä 71 000 euroa Suomen Olympiakomitea ry:lle sekä Suomen Paralympiakomitea ry:lle edelleen jaettavaksi niin, että olympia- ja ei-olympialajien urheilijoiden valmentajien apurahoihin osoitettiin 50 000 euroa ja paralympiaurheilijoiden valmentajien apurahoihin 21 000 euroa. Periaatteena on, ettei apurahaa ei myönnetä palkkasuhteessa oleville lajiliittojen valmentajille eikä aktiiviurheilijoille, jotka oman uran ohessa valmentavat muita urheilijoita.

Verottomia urheilija-apurahoja on myönnetty vuodesta 1995 lähtien. Esitykset apurahojen saajista tekevät Suomen Olympiakomitea ja Suomen Paralympiakomitea.

Kesälajit

Suuri apuraha:

Ammunta: Hanna Etula, Juha Hirvi, Henri Häkkinen, Minna Leinonen (paralympia) ja Satu Mäkelä-Nummela.
Jousiammunta: Jean-Pierre Antonios (paralympia) ja Osmo Kinnunen.
Judo: Jani Kallunki (paralympia) ja Nina Koivumäki.
Keilailu: Osku Palermaa
Melonta: Mika Hokajärvi, Jenni Mikkonen, Kalle Mikkonen ja Anne Rikala.
Nyrkkeily: Robert Helenius
Paini: Jarkko Ala-Huikku, Rami Hietaniemi, Kim-Jussi Nurmela ja Marko Yli-Hannuksela.
Purjehdus: Sari Multala
Pöytätennis: Esa Miettinen (paralympia)
Ratsastus: Kyra Kyrklund
Soutu: Minna Nieminen ja Sanna Stén
Suunnistus: Heli Jukkola, Minna Kauppi ja Tero Föhr.
Uinti: Hanna-Maria Seppälä, Reeta Peltola (paralympia) ja Joona Puhakka.
Yleisurheilu: Tommi Evilä, Janne Holmén, Tero Järvenpää, Olli-Pekka Karjalainen, Jukka Keskisalo, Frantz Kruger, Markku Niinimäki (paralympia) ja Leo-Pekka Tähti (paralympia).

Pieni apuraha:

Ammunta. Mira Nevansuu
Judo: Johanna Ylinen
Miekkailu: Dennis Bade
Purjehdus: Tapio Nirkko
Pöytätennis: Kimmo Jokinen (paralympia)
Yleisurheilu: Tiina Ala-aho (paralympia), Visa Hongisto, Jarkko Kinnunen, Antti Ruuskanen, Teemu Wirkkala ja Marjaana Väre (paralympia).

Talvilajit

Suuri apuraha:

Ampumahiihto: Kaisa Mäkäräinen
Freestyle: Tapio Luusua
Maastohiihto: Sami Jauhojärvi, Mirjo Muranen, Riitta-Liisa Roponen, Aino-Kaisa Saarinen ja Ilkka Tuomisto (paralympia).
Mäkihyppy: Matti Hautamäki ja Harri Olli.
Pikaluistelu: Pekka Koskela ja Mika Poutala.
Taitoluistelu: Susanna Pöykiö
Yhdistetty: Anssi Koivuranta ja Jaakko Tallus.

Pieni apuraha:

Alppihiihto: Sanni Leinonen, Katja Saarinen (paralympia) ja Marcus Sandell.
Freestyle: Juuso Lahtela
Lumilautailu: Janne Korpi ja Peetu Piironen.
Maastohiihto: Martti Jylhä, Kalle Lassila, Maija Löytynoja (paralympia), Mona-Liisa Malvalehto, Ville Nousiainen ja Matias Strandvall.
Taitoluistelu: Kiira Korpi, Laura Lepistö ja Jenni Vähämaa.
Yhdistetty: Janne Ryynänen

— — —

Lisätietoja:
– ylitarkastaja Hannu Tolonen, opetusministeriö, puh. 09–160 77031


Suomen edustajat talviuniversiadeihin 18.12.2024
Edustajat taitoluistelun PM-kilpailuihin 17.12.2024