Uutiset
13.6.2014
IWG maailmankonferenssi käynnissä Helsingissä
IWG-maailmankonferenssi käynnistyi – tavoitteena tasa-arvo liikunnassa ja urheilussa
Tänään 12.6.2014 käynnistyi 6. naisten liikunnan ja urheilun IWG-maailmankonferenssi Finlandia-talossa Helsingissä. Konferenssista on muodostumassa historiallinen: Osallistujia on yli 800 lähes 100 eri maasta, ja naisliikuntaverkoston järjestämistä konferensseista se on suurin. Lisäksi tapahtuma juhlistaa Brightonin tasa-arvojulistuksen 20-vuotista taivalta. Konferenssin avajaisissa teemaan ”Lead the Change – Be the Change” sitouduttiin nimekkään puhujakaartin voimin.
”Kaikki tietävät, miten helpolta voimistelu näyttää, muttei todellisuudessa sitä ole. Sama on tasa-arvon edistämisessä”, toteaa konferenssin suojelija, presidentti Tarja Halonen.
Suomessa tasa-arvoon suhtaudutaan tunteella. Mutta täälläkin työtä on vielä tehtävänä, monella tasolla.
”Yhteiskunnassa pitäisi huomioida paremmin naiset, nuoret ja köyhät – myös liikunnassa”, Halonen linjaa. Urheilu on ihmisiä yhdistävä kieli, joka opettaa elämäntaitoja, kuten johtajuutta.
Liikunnan merkitys vain kasvaa ajassamme. ”Elämästä on tullut liian mukavaa. Meidät on tehty liikkumaan”, Halonen kuvaa.
Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen summasi tasa-arvon haasteita suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa: Naiset ovat aliedustettuina johtopaikoilla. Tyttöjen fyysinen aktiivisuus on poikia vähäisempää kaikissa ikäryhmissä. Valmennus on miesten maailma.
Viitanen lupasi omalta osaltaan hallituksen tukevan maailmankonferenssin perintöä.
Urheilu on sillanrakentaja
Yksi konferenssin odotetuimmista vieraista oli Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach. Hän näkee tasa-arvon merkityksen urheilun lisäksi myös yhteiskunnassa laajemmin: ”50% väestöstä ei voi jättää huomiotta.”
Naisten osallistumisen osalta olympialaisissa on viime vuosina otettu tärkeitä askeleita. Lontoon olympialaisissa vuonna 2012 kaikkien osallistujamaiden joukkueissa oli naisurheilijoita ja naisten nyrkkeily lisättiin olympiaohjelmaan. Sotšin olympialaisissa jaettiin ensimmäiset olympiamitalit naisten mäkihypyssä.
"Mielestäni seuraava luonnollinen askel olisi saada tulevaisuudessa naisten yhdistetty mukaan olympialaisiin", Bach linjaa.
Muutosta johdetaan aloittamalla itsestä
EU:n liikunnasta vastaava komissaari Androulla Vassiliou kiitti avajaisia ennen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa konferenssia siitä, että se tuo valokeilaan sukupuolten väliset erot urheilussa. Vaikka naisilla tulisi olla mahdollisuudet samaan kuin miehillä, silti tytöt ja naiset eri puolin maailmaa törmäävät esteisiin liikuntaan osallistumisessa.
”Tarvitaan lisää huomiota medialta”, on yksi Vassilioun ehdotuksista.
Kansainvälisen Paralympiakomitean puheenjohtaja Sir Philip Craven toteaa järjestönsä haastavan stereotypioita päivittäin. ”Tasa-arvo on paralympialiikkeen DNA:ssa. Niin vammaisuus kuin naiseus nähdään usein rajoittavina tekijöinä”, hän kuvaa.
Craven siteeraa urheilija Donna Richietä: ”Paralympialaisurheilijat eivät huolehdi siitä mikä ei toimi, vaan maksimoivat sen mikä toimii”.
Craven päätti puheensa kannustamalla kuulijoita maksimoimaan ne kykynsä, joita omaa. Niin aikaansaadaan muutos.
Lähde: IWG -organisaation lehdistötiedote
Suomen edustajat talviuniversiadeihin
18.12.2024
Edustajat taitoluistelun PM-kilpailuihin
17.12.2024