Kilpailutiedotteet

Suomen huippuluistelijat valmiina pian alkavaan Grand Prix -sarjaan

Taitoluistelun arvostettu Grand Prix -sarja käynnistyy ensi viikonloppuna 18.–20. lokakuuta, kun Skate America avaa kauden Yhdysvalloissa. Sarjaan kuuluu kuusi kovatasoista osakilpailua, joihin luistelijat kutsutaan vuoden 2024 MM-sijoitusten perusteella. Kutsun saavat 12 parasta nais- ja miesyksinluistelijaa, 8 pariluisteluparia ja 10 jäätanssiparia. Suomi pääsee jälleen tänä vuonna osaksi kansainvälistä suurtapahtumaa isännöimällä Grand Prix Finlandia Trophya Helsingin jäähallissa 15.–17. marraskuuta.  

Pariluistelijat Väänänen ja Clerici valmiina haastamaan huiput  

Suomalaisista ensimmäisenä Grand Prix -jäälle liukuvat Skate America -kilpailussa 18.–20. lokakuuta pariluistelijat Milania Väänänen ja Filippo Clerici. Toista kauttaan yhdessä luisteleva suomalais-italialainen pari debytoi viime kaudella MM- ja EM-kilpailuissa sekä Grand Prix -sarjan osakilpailussa Espoossa. Väänänen ja Clerici ovat valmistautuneet kauteen Bergamossa Italiassa ja keskittyneet erityisesti uuden tekniikan hyödyntämiseen elementtiharjoituksissa.  

– Tavoitteenamme on nostaa elementtien tasoa, tuoda esiin erityisesti lyhytohjelmassa kehittämäämme vauhtia ja korostaa vahvuuksiamme komponenttitasolla, Väänänen kertoo.    

Turkkila ja Versluis Kiinan ja Suomen GP-osakilpailuissa  

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis kilpailevat ensin kotiyleisön edessä Finlandia Trophyssa ja suuntaavat sen jälkeen Kiinaan, jossa käydään 22.–24. lokakuuta Grand Prix -sarjan osakilpailu Cup of China. Helsingissä Maurizio Margaglion johdolla harjoitteleva pari on yltänyt kahdesti Grand Prix -sarjan osakilpailussa palkintosijoille voittaen pronssia Espoossa vuosina 2022 ja 2023.   

Tällä kaudella rytmitanssissa kuullaan musiikkia 1950-, 60- ja 70-luvuilta. Suomalaisparin ohjelmamusiikista vastaava Versluis on valinnut rytmitanssiin viihdyttävästi muun muassa James Brownin energisen kappaleen I Feel You. Vapaaohjelmassa puolestaan kuullaan perinteisempiä tangon säveliä. Harjoituskauden aikana musiikkeja on hienosäädetty tukemaan paremmin ohjelmassa suoritettavia elementtejä.   

– Kaudella nähtävät ohjelmat ovat ehdottomasti lempiohjelmiemme joukossa. Lisäksi ne ovat tarpeeksi vaativia, mikä tukee kehittymistä myös kauden aikana, Turkkila sanoo.   

Pari ei aio pelata varman päälle, vaan he lähtevät haastamaan itseään uusilla ja vaativammilla ohjelmilla.    

– Olemme aiemmin olleet palkintokorokkeella, joten emme lähde tavoittelemaan yhtään vähempää tänäkään vuonna, Versluis kertoo.  

Orihara ja Pirinen Japanin ja Suomen GP-osakilpailuissa  

Suomen toinen jäätanssipari Yuka Orihara ja Juho Pirinen kilpailee GP-tasolla ensin 8.–10. marraskuuta Tokiossa Japanissa järjestettävässä NHK Trophyssa ja sen jälkeen Finlandia Trophyssa kotiyleisön edessä. Viime kaudella upeasti EM- ja MM-jäillä tanssineet Orihara ja Pirinen sijoittuivat kuudensiksi vuosi sitten Espoossa käydyssä Grand Prix -sarjan osakilpailussa.   

Tänä vuonna parin rytmitanssin musiikki ammentaa 1970-luvun tunnelmasta.  

– Rytmitanssimme on todella hauska, ja se kutsuu yleisön mukaan tanssiin. Tällä kaudella jäätanssin taso on kova, ja meidän tavoitteenamme on parantaa edellisen kauden menestystä. Panostamme erityisesti kilpailujäillä nauttimiseen, Pirinen kertoo. 

Naisilla takana haastava kesä  

Suomalaisista naisluistelijoista Nella PelkonenJanna Jyrkinen ja Olivia Lisko lähtevät uuteen kauteen erilaisista lähtökohdista. Kahteen Grand Prix -osakilpailuun paikan lunastanut Pelkonen on joutunut kamppailemaan toistuvien säärikipujen kanssa. Kesällä jääharjoittelutauon jälkeen kivut helpottivat, mutta palasivat hänen palattuaan jäälle. Tamperelaisluistelija joutuikin perumaan osallistumisensa Kanadan Grand Prix -osakilpailuun.  

– En ole vielä siinä kunnossa, että pystyisin treenata kunnolla, Pelkonen sanoo.  

Olivia Lisko kärsi kesällä selkäongelmista, mutta on kuntoutunut hyvin ja ansainnut paikan ensimmäisessä Grand Prix -kilpailussaan. Espoolainen lunasti paikkansa elokuussa Suomen Taitoluisteluliiton järjestämässä Kesäkisassa.   

Suomen kolmas Grand Prix -edustaja Finlandia Trophyssa on Janna Jyrkinen. Hän lähtee kauteen uuden valmentajansa Alisa Drein johdolla edustaen Espoon Taitoluisteluklubia.  

– Kaipasin muutosta harjoitteluun ja ympäristöön, joten tuntui oikealta päätökseltä kokeilla jotain uutta, Jyrkinen sanoo.  
 
Miehet jahtaavat MM-paikkoja 
 
Valtter Virtanen ja Makar Suntsev edustavat Suomea marraskuun Finlandia Trophyssa. Virtasen kauden päätavoitteet kulminoituvat Bostonissa järjestettäviin MM-kilpailuihin ensi keväänä. 

– Ensimmäisenä tavoitteena on saavuttaa MM-kilpailuihin vaadittava tekninen pisteraja. Tämän jälkeen pitää saavuttaa MM-kisojen finaalipaikka, jotta saamme maapaikan talviolympialaisiin. Tätä varten ohjelmia vaikeutettu ja neloishyppy on jälleen ohjelmissa parin vuoden tauon jälkeen, Virtanen analysoi. 
 
Makar Suntsevin arki on muuttunut paljon viime kaudesta, sillä hän muutti pääkaupunkiseudulle korkeakouluopintojen myötä. Äitinsä Tatyana Lebedevan valmennuksessa ollut Suntsev edustaa nykyään Tikkurilan Taitoluisteluklubia, jossa hänen valmennustiimiinsä liittyivät myös Liana Ocheretna ja Aleksei Saks.  
 
– Muutoksiin sopeutuminen on vaatinut paljon kärsivällisyyttä, mutta olen kokenut seuran vaihdon ja valmennustiimin täydennyksen onnistuneeksi, Suntsev kertoo. 

Kauden 2024–2025 Grand Prix -sarjan osakilpailut ja finaali  

Skate America 18.–20.10.2024, Allen, Texas, Yhdysvallat (suomalaiset)  
Skate Canada 25.–27.10.2024, Halifax, Kanada  
Grand Prix de France 1.–3.11.2024, Angers, Ranska  
NHK Trophy 8.–10.11.2024, Tokio, Japani (suomalaiset)  
Finlandia Trophy 15.–17.11.2024 Helsinki, Suomi (suomalaiset)  
Cup of China 22.–24.11.2024, Chongqing, Kiina (suomalaiset)  
Grand Prix Final 2024, 5.–8.12.2024 Grenoble, Ranska 

Kansainväliset kilpailusivut  
Skating ISU YouTube


Suomen huippuluistelijat valmiina pian alkavaan Grand Prix -sarjaan 16.10.2024
Tuloksia: Junioreiden GP-sarja Kiinassa 14.10.2024